Proslava 80. obljetnice rada i djelovanja Društva

Ni tmurno nebo i neumorna kiša koje je padala cijelo jutro nisu uspjeli pokvariti svečarski trenutak – Proslavu 80. Obljetnice rada i djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva grada Makarska. Program proslave započeo je u četvrkak, 6. Listopada u 17:00 sati izvođenjem prigodnih vježbi pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva grada Makarska koje su otpočele na znak zamjenika zapovjednika Operativnog područja Makarska – Mladena Batinića.

Okupljeni građani imali su prilike vidjeti kako makarski vatrogasci primjenjuju alpinističke tehnike u vatrogasnim intervencijama, kako se služe hidrauličnih alatima u prometnih nezgodama, kako pomoću specijalnog vatrogasnog vozila – autoljesti vrše izbave sa visine ozlijeđenu osobu ali i kako i kojim suvremenim tehničkim dostignućima pristupaju gašenju zapaljenog vozila.

Nakon završenih vježbi makarski vatrogasci u stroju su iščekivali na otkrivanje i blagoslov kipa Sv. Florijana kojeg im je darovalo prijateljsko vatrogasno društvo iz Hrašća. Koliko vatrogasci štuju svog zaštitnika, Sv. Florijana, svjedoči i podatak o brojnim uglednim uzvanicima i vatrogascima koji su pridružili ovom duhovnom trenutku, redom navodeći ih  - Gradonačelnik grada Makarske, gospodin Tonći Bilić, njegov zamjenik gospodin Miroslav Družijanić kao i predsjednica Gradskog vijeća, gospođa Jagoda Martić
- Počasni predsjednici HVZ-a, dr. Franjo Gregurić i mr. Teodor Fritzki
- Zamjenik predsjednika HVZ-a i županijski vatrogasni zapovjednik Istarske županije, gospodin Dino Kozlevac
- Potpredsjednik HVZ-a i predsjednik VZ Grada Zagreba – gospodin Zlatko Križanić
- Potpredsjednik HVZ-a i predsjednik VZ Šibensko-kninske županije- gospodin Zoran Smolić
- Županijski vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić
- Tajnik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije – gospodin Željko Čoga
- Dekan veleučilišta u Velikoj Gorici, dr. Sc. Ivan Toth
- Prijatelji DVD-a Makarska, direktor firme Luveti – gospodin Tino Herceg, voditelja njegova tima, gospodin Antu Andreotij te direktor firme Juring, gospodin Mirko Juretić
- počasni član DVD-a Makarska, gospodin Mladen Jurin
- predstavnici prijateljskih vatrogasnih društava – Neumarkt, Ravne na Koroškem, Hrašće, Đakovo i Umag kao i predstavnici svih dobrovoljnih vatrogasnih društava, gorske službe spašavanja i svih udruga iz civilnog života.

Nakon otkrivanja kipa i blagoslova našeg župnika,  Pave Banića, makarski vatrogasci i prijatelji iz Hrašća naveli su da se nadaju da kip sv. Florijana neće biti spomenikom njihova prijateljstva već njihovim zaštitnikom, zaštitnikom sviju nas.

Duh kulture u program Proslave 80. obljetnice DVD-a Makarska svojom izvedbom predstave „UFO“ unijeli su članovi amaterske kazališne udruge „Zlatousti“. Premda prvotno zamišljeno da bude izvedena u dvoru Vatrogasnog doma, uslijed vremenskih nepogoda pripadnici DVD-a Makarska, ionako već navikli brzo reagirati kad to situacija iziskuje, scenu su postavili unutar garažnog prostora pa su uz pozitivne dojmove samih posjetitelja predstave, ponijeli i sami glumci referirajući na univerzalan ambijent u kojem su igrali.

Nakon završetka, sudionici i posjetitelji predstave imali su prilike kušati teleći rižot udruge Marendin pojačanom direktorom hotela Rivijera, gospodinom Jozom Škrabićem. Brojni vatrogasci ali i građani prvi dan proslave zaključili su brojnim domaćim specijalitetima posluženim u Vatrogasnom klubu te zabavljajući se uz taktove Dua Big.

Drugi dan Proslave otpočeo je polaganjem vijenaca na spomen ploči u Vatrogasnom domu kao i na središnjem križu gradskog groblja. Uvod u Svečanu Skupštinu povodom Proslave 80. Godine rada i postojanja DVD-a Makarska obilježen je defileom vatrogasnih vozila gradskim ulicama pozdravljan ne samo od građanstva već i od brojnih turista još uvijek pristunih u gradu podno Biokova.

Svečanu skupštinu DVD-a Makarska maestralno je vodila konferansa Žana Šulenta čije toplina riječi o vatrogascima i vatogastvu kao humanoj djelatnosti se mogla osjetiti nakon intoniranja državne i vatrogasne himne. Premda su bili u svčearskom trenutku, makarski vatrogasci nisu zaboravili sjetilti se svojih preminulih kolega posebice Kornatskih heroja odavši im počast minutom šutnje.

Pozdravne riječi pripale su gradonačelniku grada Makarske, gospodinu Tonću Biliću dok su se ispred vatrogasne organizacije do posljednjeg sjedećeg mjesta ispunjene sale hotela Dalmacija obratili gospodin Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice te u ime vatrogasnih postrojbi Splitsko –Dalmatinske županije gospodin Ivan Kuvačić – dopredsjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-Dalmatinske županije.

Svojim prisustvovanjem na svečanoj sjednici, makarskim vatrogascima čast su ukazali počasni predsjednici Hrvatske vatrogasne zajednice dr. Franjo Gregurić i Teodor Fritzki kao i aktualni zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice – Dino Kozlevac te potpredsjednik Zlatko Križanić kao i brojni drugi uzvanici iz vatrogasnog i civilnog života. Sve okupljene su pozdravili i predstavnici prijateljskih društava iz Neumarkta, Ravne na Koroškem, Đakova, Umaga i Hrašća. Posebne ovacije makarskih vatrogasaca zadobio je njihov počasni član a negdašnji glavni vatrogasni zapovjednik – gospodin Mladen Jurin.

Nakon 10- to minutnog video uratka o povijesti DVD-a Makarska, program je svojim skečom začinila amaterska kazališna udruga Zlatousti naglasivši da ni suvremena tehnologija neće moći zamijeniti vatrogasca. Svečana Skupština nastavljena je dodjelom spomenica članovima Društva za 10, 20, 30, 40 i 60 godina uspješnog rada rada i djelovanja u DVD-u Makarska.

Kraj Skupštine zapovjednik makarskih vatrogasaca Dražen Glavina i dosadašnji tajnik DVD-a Makarska, Dalibor Barbir nisu propustili zahvaliti se domaćinu, Hotelima Makarska na čelu s njihovim direktorom gospodinom Bepom Srzićem kao i tvrtki Apfel, Kingtrade, Merlin Company kao i brojnim drugim sponzorima i donatorima ali i gradskoj vlasti i ostalim predstavnicima društveno političkog života koji su prepoznali koliki društveni interes ima rad i djelovanje DVD-a Makarska kao i brojnim medijima koji prate rad DVD-a Makarska i promoviraju vatrogasnu djelatnost.

Posebno emotivan je bio kraj svečane Skupštine gdje su makarski vatrogasci dugotrajnim aplauzom zahvalili svom predsjedniku Ivi Milunoviću i još jednom iskoristili prigodu čestitati mu na nedavno u Zagrebu uručenoj Povelji za životno djelo i izniman doprinos u vatrogastvu. Ispred grada Makarske poklon mu je uručio gradonačelnik grada Makarske dok je Ante Sanader uručio priznanje ispred Hrvatske vatrogasne zajednice. Makarski vatrogasci i njihovi gosti zaključili su dvodnevnu proslavu s ranim jutarnjim satima uz taktove makarskog glazbenika Maria Rose ali i tamburaškog sastava Slavonske lole, inače poklona njihovih prijatelja iz Đakova.

Korištenjem WEB sadržaja prihvaćate politiku "kolačića".