Požar otvorenog prostora - Biokovo

Premda se nekima možda neće učiniti da je tako, ali kao da imamo preslik godina u kojima smo u kratkom vremenskom roku uspijevali svladati svaki izazov predstavljen pred nas pa i u vremenima najvećeg indeksa opasnosti od požara, dogodi se tada da se priroda, ili netko drugi, odluči poigrati s nama i postaviti izazov, ni manje ni više nego na 1500 metara nadmorske visine, na teško pristupačnom terenu i to pred sam smiraj dana. Iako je prvotno 23.8.2016. godine u 19:15 sati pristigla dojava od građana da se vidi dim poviše Basta, 500 metara od Žliba prema Splitu, vrlo brzom kordinacijom vatrogasaca i djelatnika Parka prirode Biokovo utvrđeno je da je riječ o području podno vrha Šibenika, teško prohodnom i vozilima nepristupačnom području.

Da stvar bude gora, kako to biva u ovakvim situacijama, sjeverni vjetar u pojačanju pogodovao je brzom širenju požara. Kako se odmah u „gradskim šuškanjima“ proširila priča kako požar i ne treba gasiti, vatrogascima, djelatnicima Parka prirode Biokovo i svim ljubiteljima prirode bilo je sasvim jasno da to nije tako naglašavajući da je požarom zahvaćeno gotovo najljepše biokovsko područje prekriveno gustom šumom i prekrasnim krajolikom. Iako su odmah bili spremni za djelovanje, razumom županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine, odlučeno je da vatrogasci ostaju pripravni u vatrogasnim domovima do jutarnjih sati osluškujući vijesti o odvijanju situacije sa terena pod prismotrom nekolicine iskusnih vatrogasaca i djelatnika Parka prirode koji su ostali dežurati preko noći. Budući su i u ranim jutarnjim satima nastavljene nepogodne vremenske prilike za zračne snage, čime je otežan transport ljudstva na prostor izbijanja požara, odlučeno je da se transportnim vozilima 32 vatrogasca Makarskog primorja, Zagvozda i sezonskih snaga VZSDŽ uz 4 djelatnika Parka prirode Biokovo, 4 pripadnika HGSS-a, 1 pripadnika Extreme-a te 2 djelatnika Hrvatskih šuma prebace podnoh vrha sv. Jure odakle su trosatnim pješačenjem pristigli na mjesto događaja.

Dolaskom na mjesto izbijanja požara utvrđeno je da problem stvara gusta crnoborična šuma na teško prohodnom terenu kao i duboka prostirka humusa koja će najviše otežavati djelovanje. Smirivanjem vremenskih prilika, u 13:20 sati pristiže helikopter HRZ-a koji vatrogascima na terenu doprema velike količine vode kao i potrebnu vatrogasnu opremu. Iskustvom vatrogasaca, koji su se vrlo brzo prilagodili uvjetima na terenu i pronašli najsvrsishodniju tehniku gašenja, požar je na njegovim rubnim djelovima „okružen“ ali i ponajprije zahvaljujući samo gore navedenim snagama koji su u teškim uvjetima i u borbi s vremenom dali svoj maksimum. U pomoć su im, u 17:16 sati pristigla i dva kanadera koji su nažalost, vrlo brzo, već u 18:00 sati morali odustati zbog jakih turbulencija a zbog čega se pristupilo i transportu ljudstva sa vrha koji su cijeli dan alatima prekopavali rubne dijelove i natapali vodom područje. Evakuacijom ljudstva, teren je i dalje ostao pod prismotrom djelatnika Parka prirode Biokovo i vatrogasaca.

25.8.2016. godine 31 vatrogasac uz 2 djelatnika Parka prirode Biokovo nastavljaju sa djelovanjem kada im u 8:00 sati u pomoć pristižu dva kanadera, od kojih i kapetan potvrđuje da je riječ o zahtjevnom požaru zbog prostirke humusa koju je teško gasiti. Očekuje se tijekom dana nastavak transporta vode i opreme helikopterom ljudima na terenu koji ulažu maksimalne napore kako bi požar u potpunosti ugasili ali i koji naglašavaju kako će i dalje biti vidljiva izdimljavanja prostirke.

U 10:25 sati 2 kanader zbog punjenja goriva, napuštaju područje gdje će ih do njihova povratka zamijeniti 3.kanader.

Ovime se zahvaljujemo i brojnim savjesnim građanima koji su „zasuli“ telefonsku liniju pozivima o izbijanju požara prvog dana kao i brojnim porukama podrške koji pristižu sa svih strana.


Korištenjem WEB sadržaja prihvaćate politiku "kolačića".