Koordinacija i snalaženje vatrogasaca u uvjetima požara zatvorenog prostora
Vježbalište Makarska

Vatrogasci se u obavljanju svoje osnovne zadaće očitovane kroz spašavanje ljudi, životinja i imovine ugrožene požarima, poplavama, potresima i katastrofama, kao i u drugim raznim tehničkim intervencijama suočavaju sa vrlo ekstremnim opasnostima i izloženi su različitim fizičkim naprezanjima. Dugogodišnjim izlaganjem u takvim uvjetima, unatoč posjedovanju zaštitne osobne opreme, izolacijskim aparatima za disanje, mogu se izazvati značajne posljedice po zdravlje vatrogasca ukoliko se neprestano ne održava njegova psiho fizička spremljenost.

Kako bi zaokružili proces u vježbanju i postizanju psihičke stabilnosti i fizičke spremljenosti naših vatrogasaca, pristupilo se izgradnji vježbališta na kojem se pomoću umjetnog dima, bljeskalica, grijača i drugih audio – vizualnih efekata nastoje simulirati požari zatvorenih prostora. U takvom okruženju omogućuje se vježba kretanja i snalaženja u prostoru uz njegovanje timskog rada s obzirom da se vježba izvodi u paru. Samoj vježbi prethodi provjera psiho-motoričkih sposobnosti vatrogasaca koji pod punom osobnom zaštitnom opremom, maskom i izolacijskim aparatom vježba na beskonačnoj traci ili biciklu s ergometrom.

Prolaženjem kroz ovaj cijeli ciklus vježbanja postižu se dva vrlo značajna cilja:

Vježbanjem u ovakvim simuliranim situacijama razvijaju se sposobnosti brzog prilagođavanja u nepoznatim situacijama i uspostavljanju kontrole nad istim što se primjenom pri stvarnim situacijama na terenu direktno utječe na smanjenje stresa a samim time i utječe na očuvanje zdravlja vatrogasca

Smanjivanjem tj. suzbijanjem stresa na intervenciji vatrogasac stječe uvjete za pravovremeno i pravovaljano reagiranje na intervencijama a time direktno utječe na skraćivanje vremena pronalaska i izbavljanja unesrećenih osoba iz zadimljenih, požarom zahvaćenih prostorija.

Praćenjem vježbe preko monitora, postavljenim u nadzornoj prostoriji dimne komore,na trenutak možete posvjedočiti u koliki se rizik upuštaju vatrogasci prilikom intervencija u zatvorenim prostorijama i ujedno vam vježba može biti kao izvjesni podsjetnik na to da neprestanim ulaganjem u obučavanje i spremnost vatrogasaca ulažemo u zaštitu samog sebe.

Naravno, i ovaj projekt se ne bih mogao izrealizirati bez entuzijazma i rada zapovjedništva i članova DVD-a Grada Makarske kao i pomoći samih struktura društva i prijatelja vatrogasaca, na čemu im se od srca zahvaljujemo!

Provjera psiho-motoričkih sposobnosti obavlja se u uvjetima potpune radne opremljenosti,dakle, pod maskom i sa izolacijskim aparatom. Test snage, izdržljivosti i koordinacije provodi se kroz nekoliko vježbi, odnosno sprava:

Beskonačna traka- Traka se kreće brzinom od 6 km/h i pod nagibom od 3 %. Ispitanik se giba trakom hodajući tri minute.

Vježbalište Makarska - beskonačna traka
Vježbalište Makarska - beskonačna traka

Čekić (uteg)- Uteg je mase 20 kg, a potrebno ga je podići 15 puta.

Vježbalište Makarska - čekić (uteg)
Vježbalište Makarska - čekić (uteg)

Steper- Potrebno je savladati 30 m pri stupnju 6 na potenciometru.

Vježbalište Makarska - beskonačne ljestve
Vježbalište Makarska - beskonačne ljestve

Bicikl s ergometrom- Početna snaga 100 W, za svaku minutu 50 W automatsko pojačanje do 200 W. Trajanje vježbe 2 min.

Vježbalište Makarska - bicikl s ergometrom
Vježbalište Makarska - bicikl s ergometrom

Za daljnje informacije stojimo Vam na raspolaganju!

Korištenjem WEB sadržaja prihvaćate politiku "kolačića".